SÅ LYCKAS DU MED IPL hårborttagning hemma

Som du kanske redan märkt så råder det en stor förvirring kring att använda IPL hemma samt dess användningsområden, inte minst märker man det när man googlar runt, läser i olika forum och pratar med vänner och bekanta.

Vi har valt att sammanställa alla frågor och svar för att du snabbt ska få en överblick över ämnet, öka din förståelse, bena ut frågetecken och samtidigt kunna testa och se om du är kompatibel för IPL.

AYLIMA NURSES WITH WIRELESS IPL IN BED

Vad är IPL hårborttagning?

IPL står för ”intensivt pulserande ljus” och är en behandlingsmetod för att behandla envis hårväxt samt håråterväxt. Behandlingsmetoden har funnits i mer är 25 år och har traditionellt sett använts på salong där den som behandlar är utbildad inom IPL hårborttagning.

På senare tid har det dock blivit mer och mer populärt med IPL för hemmabruk, dvs att du behandlar själv hemma, utan utbildning. IPL skall inte förvecklas med laser.

Läs vår artikel om skillnaden mellan IPL och laser:

https://aylima.com/blogs/news/ipl-vs-laser

Hur fungerar IPL hårborttagning?

IPL fungerar genom att en varsam ljus-impuls riktas mot huden och absorberas av melaninet i hårroten. Ljus-impulserna stimulerar hårsäckarna att gå in i vilofas och som en konsekvens klyvs håret naturligt och återväxt av håret förhindras.

Som du kanske redan vet så växer inte allt hår samtidigt på kroppen utan håret växer i olika faser så kallade hårväxtcykler.

IPL är endast effektivt på hår i sin tillväxtfas. Som ovan nämnt så är inte alla hårstrån i samma fas på samma gång, det kanske du har märkt någon gång att vissa hårstrån kan vara längre och växer snabbare än andra.

Därför rekommenderas ett behandlingsschema på 6-12 veckor för att säkerställa att alla hårstrån effektivt behandlas under sin tillväxtfas. Varför man generellt rekommenderar 6-12 veckor beror på att alla hud och hårtyper är unika och som med alla kosmetiska behandlingar så det väldigt individuellt hur snabbt man ser slutgiltiga resultat.

Är IPL säkert?

Ja det är säkert! Dom flesta företagen följer EU-lagstiftningen samt strålsäkerhetsmyndighetens krav på IPL hemma.

Vill du läsa mer om säkerhet och IPL hemma?

https://aylima.com/blogs/news/hur-sakert-ar-ipl-att-anvanda-hemma

Varför IPL?

Konsumenter som vänder sig till IPL hemma vill främst komma åt kärnproblemet dvs hårväxten. Men det finns självklart fler anledningar och den främsta anledningen till att folk behandlar med IPL är för att slippa raka sig flera gånger i veckan, vaxa sig, epilera, tråda etc.

IPL löser inte bara problemet på kort sikt utan behandlingsmetoden är permanent, dvs det räcker med en underhållsbehandling var 6–8 vecka för att förbli hårfri på det område man behandlar. Förutom att det är tidskrävande och gör ont att använda klassiska hårborttagningsmetoder så är IPL-behandling smärtfri.

En stor anledning till att folk använder IPL i stället för klassiska hårborttagningsmetoder är att en biverkan av att raka sig, epilera, vaxa etc. regelbundet är uppkomsten av inåt växta hårstrån, dvs rakfinnar, röda prickar eller så kallad smultronben.

I medicinska termer används begreppet folliculitis, dvs inåtväxta hårstrån som leder till en inflammation i området.

Med IPL uppstår inte dessa problem.

IPL- att tänka på

Hårfärger och hudtoner:

IPL fungerar bäst på mörkare hårfärger. Personer med ljusare hårfärger som rött-, grått- och väldigt blont (vitt) hår avråds från att behandla med IPL som hårborttagningsmetod.

Det beror på att väldigt ljust hår inte innehåller tillräckligt med melanin för att kunna föra ljuset ned till hårsäcken, likaså gäller rött hår som innehåller en annan typ av melanin som inte svarar tillräckligt bra på IPL behandling.

Det är möjligt att se resultat med blont hår men det kan behövas flera behandlingar än för personer med mörkare hår innan önskvärt resultat uppnås. IPL behöver även en låg melaninhalt i huden, så huden inte attraherar ljuset utan håret.

Mörka hudtoner har därför större benägenhet att absorbera det intensivt pulserande ljuset vilket kan bränna huden.

Vilka områden kan man behandla med IPL?

1. Benen

2. Bikinilinjen

3. Armarna

4. Armhålorna

5. Bröstet (män)

6. Ansiktet

7. Överläppen

8. Hakan

9. Polisonger

10. Mellan ögonbrynen

Vilka områden skall man inte behandla med IPL?

Om du är gravid eller ammar skall du undvika att använda IPL då det inte finns några studier
eller dokumenterad forskning på gravida kvinnor. IPL-behandling av intimområden som bikinilinjen går utmärkt att behandla med IPL dock skall man aldrig behandla rakt på slemhinnor, runt om går bra.

Män skall inte behandla rakt på scrotum (pungen). Du skall heller inte behandla rakt på tatueringar eftersom tatueringar innehåller färg som IPL apparaten fångar upp i stället för
melaninet i hårsäcken, runt om går dock bra att behandla!

Du skall heller inte behandla på hud som är röd efter att du bränt dig i solen.  

Gör IPL ont?

En av de största fördelarna med IPL över andra typer av hårborttagning är att det är
betydligt mindre smärtsamt. Känslan kan närmast beskrivas som en varm känsla över huden.

IPL HEMMA - när ser man resultat?

Generellt brukar man se en reducering i håråterväxten med 75% efter 4 behandlingar.

Efter 6–12 veckors behandling med 1 behandling i veckan så kommer det behandlade området att vara silkeslent och utan håråterväxt.

Då det ej växer några nya hårstrån från hårsäckarna så kommer inga inåt växta hårstrån, rakfinnar och röda prickar att uppstå.

Vilken IPL maskin är bäst?

Det finns idag på marknaden en hel uppsjö av IPL apparater för
hemmabruk att välja mellan. Priset varierar också en hel del mellan olika märken. Alla märken utgår dock från samma teknik.

Det som kan skilja sig mellan olika återförsäljare är hur företaget bakom produkten tänker kring säkerhet samt certifikat relaterat till dels produkten men också till produktion av IPL-apparaten.

Grundat av
SJUKSKÖTERSKOR!

Aylima är grundat av sjuksköterskor. Vi tänker alltid ett steg längre när det kommer till säkerhet.

I våra IPL-kit ingår alltid allting för att snabbt komma i gång, bland annat skyddsglasögon om du skall behandla i ansiktet.

Alla våra produkter är certifierade med:

CE, FC, RoHS, ISO 9001:215, ISO 13485:2016

Alla våra produkter är testade i flertalet testlaboratorier för elektronik i Sverige.

Vi erbjuder också ”pengarna tillbaka garanti” på alla våra produkter, om du mot förmodan inte skulle vara nöjd med din produkt.

money back Guaranteed logo