IPL eller Rakning? Vi jämför hårborttagningsmetoderna

Rakning är en klassisk hårborttagningsmetod som vi alla känner till. Att raka sig med en rakhyvel har varit det mest förkommande sättet att ta bort oönskat hår sedan en lång tid tillbaka. Idag finns det mer moderna tekniker för att ta bort hårväxt, som inte bara är mer effektiva, men som även är mer skonsamma mot huden.

IPL är en sådan teknik. Hårborttagning med IPL är en smärtfri metod som blir mer och mer populär för varje dag. Vi berättar mer
om skillnaderna mellan rakning och IPL samt vilken metod som är bäst för dig.

Rakning

- snabb och enkel hårborttagningsmetod

Med rakning kan du enkelt bli av med oönskad hårväxt över hela kroppen. Metoden har använts i flera årtionden och är i allmänhet helt smärtfritt. Rakning fungerar genom att skära av hårstrået precis vid hudens yta vilket ger ett väldigt lent resultat.

För att rakhyveln lättare ska glida över huden, och för att undvika skärsår, finns det mängder av tillbehör du kan använda dig av när du rakar bland annat rakskum, rakgel och olja. Rakning kan ske med rakhyvel, men även med en elektrisk rakapparat. Denna metod för hårborttagning ger dig ett slätt resultat omgående.

Effektiv hårborttagning med IPL

IPL är en teknik där du använder högintensivt ljus för att bli av med oönskad behåring. Ljuset absorberas av det mörka pigmentet i hårstrået och leds ner till hårsäcken där det omvandlas till värme.

Denna värme orsakar skador på hårsäcken vilket hindrar nya hårstrån från att växa ut. IPL är en smärtfri hårborttagningsmetod som är skonsam mot huden och ger dig ett
resultat som kan betraktas som permanent hårborttagning. Denna teknik ger, till skillnad från många andra metoder, inga besvär med röda prickar, inåtväxande hårstrån eller utslag i huden.

Skillnader mellan rakning och IPL

Det finns många skillnader mellan de två hårborttagningsmetoderna. Rakning går snabbt att utföra och fungerar bra på alla hudtoner och hårtyper. Det kan dock orsaka irriterad hud, skärsår, inåtväxande hårstrån och utslag.

Resultatet du får av att raka dig håller enbart upp till ett par dagar och håret kan upplevas tjockare när det växer ut. IPL kan däremot ge dig mer permanenta resultat än vad rakning kan, och det är dessutom betydligt snällare mot huden. Det kan även hjälpa till att minska risken för inåtväxande hårstrån och jämna ut hudtonen. IPL fungerar dock inte lika bra på dig som har en mörk hudtyp eller ljusa hårstrån.

Vilken metod är bäst för dig?

När du ska välja den metod som passar bäst för dig ska du utgå från din hud- och hårtyp, men även vilket resultat du önskar få ut av din hårborttagning. Rakning är ett utmärkt alternativ för dig som snabbt och enkelt vill bli av med oönskad hårväxt tillfälligt, medan IPL är lämpligt för dig som vill ha mer permanenta resultat.

Det är inte ovanligt att få röda prickar, inåtväxande hårstrån och irriterad hud när du använder dig av metoden rakning. Har du en känslig hudtyp är det därför bättre med en mer skonsam hårborttagningsmetod, som IPL. Eftersom IPL fungerar bäst på mörka hårstrån på ljus hy kan du som har en mörkare hudton få bättre resultat av rakning, dock är resultatet kortvarigt.

Jämförelse av metoderna IPL och rakning