IPL eller epilator - vilket är bäst?

Hårborttagning är en stor del av skönhetsrutinen bland människor världen över. Idag finns det en mängd moderna metoder som du kan använda dig av för att enkelt och snabbt ta bort oönskat hår, både på kroppen och i ansiktet.

Två av våra mest populära metoder för hårborttagning är IPL och epilator där båda metoder har sina fördelar och nackdelar. Här kan du läsa mer om de olika metoderna, vad som skiljer dem åt och vilken av dem som är bäst.

IPL för smärtfri hårborttagning

IPL, som står för Intense Pulsed Light, är en teknik som använder ljus för att ta bort hår. Det fungerar genom att skicka ut ljuspulser som når ända ner till hårsäckarna. Där absorberas ljuset av hårets pigment, vilket förstör hårroten och hindrar håret från att växa tillbaka.

IPL är en smärtfri metod som du kan använda för permanent hårborttagning av oönskad hårväxt. Du kan använda dig av IPL på stora områden av kroppen, men även mindre och mer känsliga områden som på bikinilinjen och i ansiktet.

Det går snabbt att genomföra en behandling med IPL och det ger dig ett långvarigt resultat. Denna teknik fungerar bäst på mörka hårstrån, på en ljus hy.

Hårborttagning med epilator

En annan känd metod för hårborttagning är att använda en epilator. En epilator är en elektrisk enhet som ser ut som en rakapparat, men istället för rakblad har den små elektroniska pincetter som rycker ut dina hårstrån från roten. Den är effektiv för att avlägsna även korta hårstrån som kan vara svåra att få bort med andra metoder som exempelvis vaxning.

Att avlägsna hår med en epilator ger dig ett lent resultat i upp till hela fyra veckor. Efter upprepade behandlingar med en epilator kommer håret dessutom att växa tillbaka mjukare och bli ljusare.

Vad är skillnaden mellan IPL och epilator?

Båda hårborttagningsmetoder är effektiva och ger mer långvariga resultat jämfört med många andra metoder som rakning och vaxning.

Den största skillnaden mellan dem är att även om en epilator är effektiv för
att ta bort hår, kan det göra väldigt ont. Att använda en epilator kan dessutom vara irriterande för huden,
särskilt hos den som har en känslig hudtyp.

IPL är däremot en skonsam och smärtfri behandling som kan användas för att ta bort håret permanent. Du kan använda den på i stort sett hela kroppen, även de mest känsliga områden.

Vilken av metoderna är bäst?

Valet mellan IPL och epilator, och vilket som anses vara bäst är helt och hållet individuellt. Det beror bland annat på vilket resultat du är ute efter och vilken hårtyp du har. En epilator går att använda på alla hudtoner och hår oavsett hur ljust eller mörkt det är, men för många är det en relativt smärtsam upplevelse.

Hårborttagning med IPL ger dig ett långvarigt resultat och är helt smärtfritt. Det är skonsamt mot huden och du slipper vanliga besvär som kan uppstå vid andra hårborttagningsmetoder, som röda prickar, inåtväxande hårstrån och inflammerade hårsäckar.

Du behöver genomföra ett visst antal behandlingar med IPL för att håret ska försvinna helt och tekniken fungerar mindre bra på ljusa hårstrån och mörka hudtoner. Läs mer om IPL-hårborttagning här!

Jämförelse mellan IPL och epilator